Wereld immunisatie week: update meningokokkenvaccins

24-30 april is het wereld immunisatie week. Een mooi moment voor een update over de ontwikkeling van meningokokkenABCWY (menABCWY) vaccins.  

Momenteel werken 2 producenten aan een meningokokken vaccin voor 10-25 jarigen dat beschermt tegen 5 groepen: ABCWY.

Een van die vaccins, PENBRAYA van Pfizer, is in oktober 2023 goedgekeurd voor gebruik in Amerika voor de leeftijdsgroep 10-25 jaar. Je vindt de bijsluiter van het vaccin op de website van de Food and Drug Administration via deze link.

Het tweede vaccin, van producent GSK, is op 16 april aan de FDA aangeboden ter beoordeling. Het besluit over deze aanvraag wordt op 14 februari 2025 verwacht.

Onderzoek naar menABCWY vaccins voor jonge kinderen loopt nog.

Wat zit er in de MenaBCWY vaccins?

Het vaccin van GSK is een combinatie van 2 al bestaande meningokokkenvaccins: Bexsero (menB) en Menveo (menACWY).

PENBRAYA combineert de componenten van de al bestaande vaccins Trumenba (menB) en Nimenrix® (menAWCY).

Vaccins tegen meningokokken in Nederland

In Nederlands krijgen kinderen met 14 maanden en 14 jaar een vaccin tegen meningokokken ACWY via het rijksvaccinatieprogramma. Hier ontbreekt dus de grootste veroorzaker van meningokokkenziekte: groep B. In Nederland is het Bexsero vaccin wel beschikbaar, maar alleen op eigen initiatief en kosten (via de huisarts, GGD of reisvaccinatiekliniek).

Herhaling meningokokken B vaccinatie (booster)

Het menB vaccin is al een aantal jaren beschikbaar in Nederland. We krijgen regelmatig vragen wanneer je dit moet herhalen. Hierover is nog geen Nederlands advies beschikbaar. Inmiddels blijkt uit Engels onderzoek (Ladhani 2020 & Wang 2023) dat het vaccin zuigelingen en adolescenten minimaal 3 jaar beschermt.
Hopelijk komt hier binnenkort meer informatie over beschikbaar.

Verschillende andere landen adviseren wel, maar met de focus op mensen die een verhoogd risico hebben op meningokokkenziekte: