Vaccin tegen meningokokken ACWY voor kinderen

injectiespuit

Vanaf mei krijgen kinderen van 14 maanden een vaccin tegen meningokokken ACWY aangeboden. Dit vaccin komt in de plaats van het meningokokken C vaccin en beschermt tegen 4 typen van de meningoko: ACWY. 

In oktober krijgen 14-jaren dit vaccin ook aangeboden. De overheid heeft hiertoe besloten omdat het aantal gevallen van meningokokken W van minder dan tien in 2014 is gestegen naar ruim 80 ziektevallen in 2017.

Een vaccin tegen meningokokken B is in Nederland (nog) niet beschikbaar. Meningokokken B was jarenlang een grote veroorzaker van meningokokkenziekte in Nederland. Meningokokken B vertoont al jaren een dalende lijn in Nederland (van ruim 400 in 2000 naar ruim 80 in 2017. Aan de Gezondheidsraad is gevraagd een advies te geven over de invoering van een meningokokken B vaccin in Nederland.

In 2017 kregen ongeveer 200 mensen te maken meningokokkenziekte. Ter vergelijking, in 2001 waren dat er meer dan 650. De meningokok kan verschillende ziektebeelden veroorzaken: hersenvliesontsteking (meningitis) of bloedvergiftiging (sepsis) of een combinatie van beiden. Vanaf 2002 namen met name ziektegevallen door meningkokken B en C af. De afname van C was een gevolg van de introductie van een vaccin tegen deze variant in 2002.