Hersenontsteking

Bij een encefalitis (hersenontsteking) is de hersenmassa zelf ontstoken en worden zenuwcellen of de witte stof van de hersenen direct beschadigd. Dit is anders dan een meningitis (hersenvliesontsteking), waarbij de vliezen die rondom de hersenen liggen ontstoken zijn.

Na (meestal) enkele dagen met griepachtige klachten kan een patiënt snel zeer ernstig ziek worden, binnen ongeveer 12 tot 24 uur.

Encefalitis (hersenontsteking) kan zowel alleenstaand als in combinatie met meningitis voorkomen. Zijn tevens de hersenvliezen aangetast (meningitis), dan is er sprake van meningo-encefalitis. Encefalitis wordt veroorzaakt door virussen, in enkele gevallen door een bacterie

De symptomen van hersenontsteking verschillen per patiënt. Ook het verloop en de afloop is bij iedereen anders. De ernst en mate van restklachten hangen af van welk hersengebied het meest getroffen is. Evenals bij meningitis en sepsis is snelle herkenning en behandeling van groot belang, maar geen garantie voor een afloop zonder restklachten.