Welke route neemt de pneumokok naar de hersenen?

Prana Huygens studeert biomedische wetenschappen in Utrecht.

Haar speciale interesse ligt bij de pneumokokkenbacterie: welke route neemt die nu om hersenvliesontsteking te nemen?

Voor het vak neurowetenschappen heeft zij hierover een artikel geschreven waarin ze keek naar de mogelijke routes die de pneumokok kan nemen om de hersenen te bereken vanaf de neus-/keelholte. De bekende route is via de bloedbaan en de bloed-hersenbarriere, maar er zijn wetenschappelijke onderzoeken die andere routes aangeven. Meer inzicht hierover zou kunnen helpen om meer inzicht te krijgen in hoe de schade door pneumokokken meningitis aangericht wordt en hoe de meningitis in de toekomst gerichter te kunnen behandelen. 

De conclusie van Prana: Een beter begrip van de factoren die meespelen in de gastheer, het proces achter de ontstekingsreactie en de Sp (pneumokok)-specifieke eigenschappen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van gerichtere therapeutische middelen naast de behandeling van dexamethason en antibiotica.

Prana's interesse in pneumokokken meningitis heeft alles te maken met haar de ervaring binnen haar familie. Haar zusje heeft op jonge leeftijd pneumokokken meningitis doorgemaakt en heeft daar levenslange gevolgen aan overgehouden. 

Mooi werk Prana! 

Geïnteresseerden kunnen het artikel via deze link bekijken. Let op, het is een wetenschappelijk artikel met vaktaal.