Brein in Brand Lezing over encefalitis op 9 december

Lezing Susannah Cahalan: Brein in Brand

Wanneer: maandag 9 december, 16.30 uur

Waar: Querido-zaal in het Onderwijscentrum, Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam

Op een dag werd journaliste Susannah Cahalan wakker in het ziekenhuis. Ze lag vastgebonden aan haar bed, stond onder strenge bewaking en kon niet bewegen of praten. Ze beeldde zich in dat ze met haar hersenen mensen ouder kon maken en hallucineerde dat haar vader zijn vrouw had vermoord. Ze was gek geworden. Een paar weken daarvoor was ze nog kerngezond: een ambitieuze, succesvolle journaliste, met een prille relatie en zeer gelukkig in haar appartementje in New York.

In deze lezing zal Susannah Cahalan haar eigen ziekterelaas vertellen, zoals ook opgeschreven in haar New York Times-bestseller. Dit boek, getiteld “Brein in Brand”, is vanaf 6 december, aansluitend aan haar TEDxAmsterdamWomen presentatie, ook in het Nederlands beschikbaar.

Brein in Brand, dat leest als een medische thriller, beschrijft het ziekteproces en de wanhopige zoektocht naar een oorzaak en laat zien hoe recente medische doorbraken haar redding betekenden.

De ziekte, anti-NMDA receptor encefalitis, is een ziekte die pas in 2007 ontdekt is. Het stellen van deze diagnose heeft sindsdien al menigmaal wonderlijk herstel ingeluid. Het is derhalve een diagnose die artsen niet willen missen, of het nu om neurologen, kinderartsen, psychiaters of intensive care artsen gaat. Het Erasmus MC is het landelijk expertisecentrum voor zowel diagnostiek als behandeling van deze ziekten en een van de vooraanstaande klinieken op dit gebied wereldwijd.

Susannah Cahalan zal spreken over haar boek en aansluitend zal er een interactieve discussie zijn met de zaal, geleid door Maarten Titulaer, neuroloog in het Erasmus MC.

Voor meer informatie over het boek “Brein in Brand”: http://www.mavenpublishing.nl/boeken/brein-in-brand/