Inslaan van goedwerkende vaccins kan veel ellende voorkomen

Onderstaand artikel publiceert de Nederlandse Meningitis Stichting (NMS) met toestemming van auteur René Steenhorst - De Telegraaf, waarvoor dank.
Dr. Jan T. Poolman is ontwikkelaar van verschillende vaccins tegen o.a. meningitis/sepsis. Het oorspronkelijke idee voor een organisatie voor meningitis/sepsis patiënten is van hem en dankzij zijn steun kon de NMS in 1996 worden opgericht. 

ZANDVOORT - ,,Die constante veldslag tussen het infecterend organisme en het menselijk lichaam blíjft fascinerend!”

 Dr. Jan Poolman (Foto: JNJ)

Het is nog altijd de drijfveer van de Nederlandse bacterioloog dr. J.T. Poolman (67), die zijn wetenschappelijke leven gewijd heeft aan het ’uitdokteren’ van uiteenlopende vaccins. ,,En daarmee onverdroten verder gaat”, lacht hij.

Entstoffen ter bescherming van jong en oud tegen allerlei levensbedreigende ziekten – variërend van de nu volop in de aandacht zijnde meningokokkenziekte in al zijn gedaanten, tot en met inentingen tegen kinkhoest, pneumokokken (longontsteking) en ziekten bij ouderen, waaraan hij nu werkt.

Jan Poolman is ontwikkelaar van 4 van de 5 vaccins tegen de meningokokkenziekte. Het zijn ’zijn’ vaccins, die hij in teamverband maakte en die al sinds enige jaren wereldwijd bij miljoenen worden ingespoten. Met uitzondering van meningokokken type-B, maakte hij de entstoffen tegen de meningitis-typen A, C, W en Y. Allemaal verschillende bacteriestammen van in feite dezelfde ziekte, die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze kan ernstige ziekten veroorzaken, zoals bloedvergiftiging (sepsis) of hersenvliesontsteking.

Poolman vervolmaakte ze met zijn teams van onder meer het RIVM, waar hij jarenlang hoofd bacteriële vaccinontwikkeling was, en vervolgens voor diverse farmaceutische bedrijven.

Toch lijkt het een onoverzichtelijk vaccinrommeltje waar niemand – buiten de farmaceutische wereld - nog iets van snapt. Jan Poolman: ,,Dat is ook wel een beetje zo. Erg lang hebben wij gewerkt aan een vaccin tegen type-B. Dat had wat mij betreft hét universele vaccin tegen de meningokokkenziekte moeten worden: één prik tegen alle vormen van meningokokkensepsis. Is helaas niet gelukt! Het bleek veel complexer dan andere vaccins.”

Het is nog altijd Poolmans droom dat voor elkaar te krijgen. En het is nu het ideaal van ook andere vaccinonderzoekers. ,,Wel heb ik gelukkig een wetenschappelijke bijdrage kunnen leveren aan het ’men-B’- vaccin, dat pas dezer dagen in Nederland op de markt komt, terwijl het allang beschikbaar is. Zoals in Engeland. Nederland is wat mij betreft te voorzichtig bij het inslaan van goedwerkende vaccins. Er kan veel ellende mee voorkomen worden.”