Nieuwe ontwikkelingen

Een ontdekking die nieuw licht op ons immuunsysteem werpt: een stukje eiwit dat bij verschillende (ziekmakende) bacteriesoorten voorkomt en dat ons immuunsysteem herkent.

Wellicht kan het aanknopingspunten bieden bij het maken van medicijnen tegen een heleboel infectieziekten.

Een mooie ontdekking van de Universiteit Utrecht en het RIVM en internationale partners: een belangrijk stukje eiwit waaraan pneumokokken herkend worden door ons immuunsysteem. Het onderzoek werd uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in de rol van zogeheten T-cel immuniteit gericht op eiwitten van de pneumokok. 

Tijdens het onderzoek bleek dat het brokstukje eiwit niet alleen bij de pneumokok maar ook bij veel andere bacteriesoorten voorkomt. Onderzoeker Cécile van Els (RIVM): “Daarnaast bleek ook dat dit speciale brokstukje niet alleen bij de pneumokok, maar bij veel verschillende bacteriesoorten voorkomt en tijdens de evolutie heel goed is geconserveerd. Dit brokstukje vormt dus de basis van breed voorkomende T-cel immuniteit tegen een groot aantal ziekmakende bacteriën. Het zou dus aanknopingspunten kunnen bieden bij het maken van medicijnen tegen een heleboel infectieziekten. Maar zover is het nog lang niet. Wel willen we hier  verder onderzoek naar doen, want dit werpt een nieuw licht op de werking van ons immuunsysteem.”

Pneumokokken

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat er jaarlijkse sterven 1,6 miljoen mensen sterven door pneumokokkenziekte, waarvan 0,7 tot 1 miljoen kinderen onder de vijf jaar, voornamelijk in ontwikkelingslanden. 

Lees het hele bericht op de website van Universiteit Utrecht