MenAfriVac® eerste vaccin dat niet gekoeld getransporteerd hoeft te worden

Op dit moment wordt meningitis door meningokokken serogroep A bestreden in Benin. Dit gebeurt in het kader van een groot vaccinproject in Afrika (Meningitis Vaccin Project). In samenwerking met o.a. de WHO en de Bill Gates Foundation wordt gedurende een aantal jaren gevaccineerd in de zogeheten ‘meningitis belt’.

Geen Koeling

Het gebruikte vaccin, MenAfriVac® is een geconjugeerd vaccin dat geproduceerd wordt door het Serum Institute India Ltd. Het is het eerste vaccin dat gedurende 4 dagen buiten de koelkast en zelfs zonder koelelement vervoerd en opgeslagen te worden.

Efficiënter

Met deze toestemming kan de vaccinatie met MenAfriVac® efficiënter uitgevoerd worden en meer bereik krijgen. Daarnaast worden kosten gespaard die gepaard gaan met koeltransporten gedurende ‘de laatste kilometers tot de bestemming’, bestemmingen die in de binnenlanden van Afrika kunnen zijn.

100 miljoen mensen

Naar schatting zullen eind 2012 100 miljoen mensen gevaccineerd zijn tegen meningokokken A. Inmiddels is het aantal gevallen van meningitis door meningokokken serogroep A al sterk gedaald in de landen waar al gevaccineerd is.

Lees het (Engelstalige) persbericht over MenAfriVac® van het Meningitis Vaccine Project