PERSBERICHT 5 oktober wereld meningitis dag - wij branden een lampje

Begin dit jaar overleed Luka aan de gevolgen van hersenvliesontsteking. Luka was 21 jaar. Haar ouders dachten dat ze gevaccineerd was tegen meningokokken. Dat was ze ook; tegen meningokokken ACWY.

Luka overleed door meningokokken B. Dat tegen deze groep ook een vaccin bestaat wisten Luka en haar ouders niet.

 

Op 5 oktober, wereld meningitis dag, branden wij een lampje voor Luka en alle anderen die overleden zijn door een ziekte die wellicht voorkomen had kunnen worden.

In 2022 kregen 37 jonge mensen in de leeftijdsgroep 14-24 jaar meningokokkenziekte tegenover 14 in de leeftijd van 0-9 jaar. Ook dit jaar krijgt de NMS regelmatig bericht over jongeren die getroffen zijn. Jongeren die wellicht ook denken dat ze ‘veilig’ zijn tegen meningokokken, ze zijn immers gevaccineerd? Maar ze weten niet dat ze niet beschermd zijn tegen de meest voorkomende meningokok, die B dus.

Meningokokkenziekte slaat onverwacht en snel toe. Soms ben je altijd te laat. De symptomen lijken in het begin op griep maar verergeren snel. Snelle herkenning en behandeling vergroot de kansen op herstel. Daarom is het belangrijk dat iedereen de symptomen kent. En dat iedereen weet dat er een vaccin is waarmee je je voor een groot deel tegen meningokokken B kunt beschermen. Zodat een ieder zelf de afweging kan maken of vaccinatie wel of niet nodig is.

Want je kind verliezen door meningokokken B en daarna horen dat er een vaccin is dat wellicht bescherming had kunnen bieden, dat gunnen wij niemand.

_____________________________

Contactpersoon/meer informatie: Wilma Witkamp 035 5880072