Jaarverslag 2020 Referentielaboratorium voor Meningitis

  • image

Het jaarverslag van het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis (NRBM) is al enige tijd online in te zien. Opvallend is de sterke daling van bacteriële meningitis door pneumokokken en meningokokken in 2020. 

Ook in 2021 zien we minder gevallen dan in de jaren voor 2020. De corona maatregelen spelen hierbij ongetwijfeld een rol. Wanneer je bedenkt dat verschillende bacteriële meningitis/sepsis verwekkers zich verspreiden door druppeltjes uit de keel: niezen en hoesten. In je elleboog hoesten/niezen en anderhalve meter afstand en uiteraard goede hygiëne zijn ook voor de meningitis/sepsis verwekkers van groot belang!

Bekijk het jaarverslag van het Nederlandse Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis en de maandelijkse updates van ziektegevallen door meningokokken, pneumokokken en haemophilus influenzae op de website van het NRBM.

Foto: overzicht ziektegevallen door meningokokken per jaargetijde. Bron en copyright: Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis (NRBM), Amsterdam.