Onderzoek naar het gedrag van meningokkken

  • image

Onderzoekers hebben een sleutelfase in de progressie van meningokokkenbesmetting ontrafeld.

Onderzoekers hebben een sleutelfase in de progressie van meningokokkenbesmetting ontrafeld. Een studie onder leiding van Guillaume Duménil aan het Institut Pasteur in Parijs, ontdekte dat de meningokokkenbacteriën een dikke vloeistof in bloedvaten kunnen vormen.

Een haarachtig filament, bekend als type IV pili, aangetroffen op het oppervlak van de bacteriën, wordt voortdurend uitgezet en teruggetrokken op het oppervlak van de meningokokkenbacterie. De onderzoekers ontdekten dat de meningokokkenbacteriën type IV pili gebruiken om andere bacteriën te vinden, ze naar binnen te halen en contact te maken. Deze beweging houdt in dat de bacteriën zich kunnen groeperen en een dikke vloeistof vormen die kan doorstromen en zich kan aanpassen aan de vorm en grootte van de bloedvaten.

Meningokokkeninfectie is een belangrijke oorzaak van meningitis en sepsis. Dit zijn dodelijke ziekten die een snelle diagnose en behandeling in het ziekenhuis met antibiotica vereisen. Maar zelfs bij een snelle behandeling zullen sommige patiënten bloedstolsels ontwikkelen en ledematen of zelfs hun leven verliezen.

Dit nieuwe onderzoek omdat kan het inzicht in de ontwikkeling van meningokokkeninfecties verbeteren. Dit zou uiteindelijk kunnen leiden tot de ontwikkeling van meer geavanceerde behandelingen voor mensen die de ziekte oplopen.

Engelse samenvatting