Wereld immunisatie week 1

Meningitis/hersenvliesont-
steking is deels te voorkomen door vaccins, een belangrijk onderwerp dus om in de wereld vaccinatie week onder de aandacht te brengen.

Want het aantal ziektegevallen vertoont helaas weer een - lichte - stijgende lijn na de 'coronajaren'. 

Vandaag is de eerste dag van de Wereld Immunizatie week. Tijdens deze week vestigen we wereldwijd de aandacht op de collectieve actie die nodig is om mensen te beschermen tegen ziekten die door vaccins kunnen worden voorkomen. Onder het thema 'The Big Catch-Up' werkt de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) samen met partners om snelle vooruitgang in landen te versnellen, zodat meer mensen, met name kinderen, worden beschermd tegen ziekten die kunnen worden voorkomen. 

Meningitis/hersenvliesontsteking is deels te voorkomen door vaccins, een belangrijk onderwerp dus om deze week onder de aandacht te brengen. Want vaccinatie kan zoveel leed voorkomen! Maar vaccineren is niet altijd vanzelfsprekend.

Feiten

  • Virussen die ook hersen(vlies)ontsteking kunnen veroorzaken en waar tegen gevaccineerd wordt via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) zijn de bof en mazelen.
  • Bacteriën die hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging kunnen veroorzaken en waar tegen gevaccineerd wordt via het RVP zijn Haemophilus influenzae type b, 10 typen pneumokokken (zuigelingen), 23 typen (vanaf leeftijd 60 jaar) en meningokokken ACWY.
  • Tegen de meningokok groep B is een vaccin beschikbaar, maar dit is niet in het RVP opgenomen. 

 

In onderstaande grafiek een overzicht van het aantal gevallen pneumokokken hersenvliesontsteking en meningokokken en Haemophilus influenzae hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Deze cijfers zijn gebaseerd op onderzoek van hersenvocht (CSF) en bloed. Omdat pneumokokken in het bloed niet altijd tot bloedvergiftiging leiden, zoals bij de meningokok en Hi wel het geval is, hebben we die cijfers niet meegenomen in de grafiek.

Bron van de cijfers: Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis (NRLBM) - jaarverslag 2021 en actuele cijfers op de website.