Wereld immunisatie week 3

"Buiten het RVP om kunnen individuen redenen hebben om vaccinatie tegen MenB te willen. Daarom is van belang dat de vaccinatie bekend en toegankelijk is, zodat mensen zelf kunnen kiezen."  

Een hoopvol citaat uit het advies over het meningokokken B vaccin van de Gezondheidsraad in oktober 2022.

In oktober 2022 adviseerde de Gezondheidsraad om het vaccin tegen meningokokken B niet op te nemen in het vaccinatieprogramma. Teleurstellend maar ergens we begrepen het advies wel. Zie ook ons nieuwsbericht van oktober 2022

Wat ons hoop gaf was een stukje over bekendheid en toeganklijkheid van het vaccin: "Buiten het RVP om kunnen individuen redenen hebben om vaccinatie tegen MenB te willen. Daarom is van belang dat de vaccinatie bekend en toegankelijk is, zodat mensen zelf kunnen kiezen."  

De NMS vindt het niet meer dan logisch dat er bekendheid is over het meningokokken B vaccin èn dat mensen een keuze kunnen maken in wel of niet vaccineren. En wij hadden ook verwacht dat dit opgepakt zou worden na het advies. In de praktijk blijkt dit niet zo te zijn leert onze ervaring. 

Terwijl het aantal gevallen in 2023 weer oploopt, zie eerdere berichtgeving op de NMS website, neemt de bekendheid over meningitissymptomen en vaccins juist af leert enige rondvraag ons.

Willen mensen zichzelf of hun kind(eren) laten vaccineren, dan zegt de RIVM hier het volgende over op een informatieve pagina over vaccinatie tegen meningokokken B:

"Waar kan ik mijzelf of mijn kinderen tegen meningokokken B laten vaccineren?
Het vaccin tegen meningokokken B is alleen op recept verkrijgbaar (vaccinatie op maat), via een (huis)arts, GGD of (reizigers)vaccinatiecentrum. Overleg met uw (huis)arts, GGD of met een (reizigers)vaccinatiecentrum of het vaccin geschikt is voor u of uw kinderen. Het vaccin tegen meningokokken B moet u zelf betalen. Voor informatie over de prijs en beschikbaarheid kunt u contact opnemen met uw apotheek of vaccinatiecentrum." 

Zelf informatie zoeken

Duidelijke informatie van het RIVM en ook op GGD-sites kun je prima informatie vinden. Maar, dan moet je wel weten dàt er een vaccin is tegen meningokokken B. Bekendheid aan het aan het algemene publiek is er (nog) niet gegeven.

Zelf achter vaccin aan gaan

Weten mensen wel van de vaccinatie dan blijkt in de praktijk, echter, het niet altijd gemakkelijk om het vaccin te krijgen horen we regelmatig terug. Sommige huisartsen sturen mensen naar de GGD en vice versa en soms zonder resultaat omdat 'het niet nodig zou zijn'. En dat betreuren wij. Want het vaccin zou altijd laagdrempelig verkrijgbaar moeten zijn voor wie dat wil - tenzij medische situaties dit niet toelaten.

Ja, het aantal ziektegevallen door meningokokken B is ondanks de recente stijging niet groot in Nederland. Het risico dat dit uitgerekend u of een naaste/uw kind treft is daarmee klein. Maar wat als dat kleine risico nu net uw, uw kind of een naaste treft zoals dat 82 personen in 2022 is overkomen?

De een zal een andere afweging maken om wel of niet te vaccineren dan de ander. Wat uw keuze is, is aan u. Als u maar weet dàt er een keuze is, zoals het advies van de Gezondheidsraad ook aangeeft. 

Het is niet onze ambitie om reclame te gaan maken voor instanties, maar wilt u de vaccinatie tegen meningokokken B voor uzelf of uw kind? Dan kunt u terecht bij je huisarts of GGD in uw regio. Een andere mogelijkheid is: mijnthuisvaccinatie.nl. Deze organisatie geeft eerst medisch artsen advies. Vervolgens komt een arts - geen assistente of verpleegkundige - aan huis voor de afgesproken vaccinatie(s).