Diagnose & behandeling

Encefalitis kan zowel alleenstaand als in combinatie met meningitis voorkomen. Zijn tevens de hersenvliezen aangetast (meningitis), dan is er sprake van meningo-encefalitis.
Het ziektebeeld ontwikkeld zich binnen enkele dagen.
Na (meestal) enkele dagen met griepachtige klachten kan een patiënt snel ernstig ziek worden, binnen ongeveer 12 tot 24 uur.

Snelle diagnose

Een snelle diagnose en ziekenhuisopname zijn belangrijk. Hoe eerder de behandeling gestart wordt, hoe beter de prognose. Bloedonderzoek moet uitwijzen of iemand ziekteverwekkers in zijn bloed heeft en of er antistoffen tegen de verwekker moeten worden aangemaakt.

De diagnose kan met een ruggenprik gesteld worden. Omdat er zwelling van de hersenen kan plaatsvinden door de ontstekingsreactie van de hersenontsteking, is dit niet altijd veilig. Daarom wordt vaak eerst een CT-scan gemaakt. Daarop kunnen ook ontstekingsreacties te zien zijn. Zijn ze niet te zien, dan kan er toch sprake zijn van een hersenontsteking.

Behandeling

Onmiddellijke behandeling met Aciclovir (Zovirax) is van groot belang als blijkt dat het om een herpesencefalitis gaat. Om eventuele toevallen onder controle te krijgen, kunnen anti-convulsieve middelen worden gebruikt. Soms worden ook ontstekingsremmers gebruikt.
Regelmatig worden patiënten op de intensive-care unit behandeld.

MRI-scan

Sommige patiënten krijgen een MRI-scan om de ontstekingen in de hersenen beter te kunnen bepalen. Op een MRI-scan is dit beter te zien dan op een CT-scan.

Ziekenhuis

Hoe lang iemand in het ziekenhuis moet blijven verschilt van patiënt tot patiënt. Sommigen zijn binnen een week weer thuis, anderen zullen weken tot maanden in het ziekenhuis blijven om te herstellen van de acute ziekte. 

Na ontslag is iemand nog niet in zijn oude doen. Meer informatie over gevolgen vindt u onder 'Gevolgen'.