Vaccineren tegen pneumokokken en meningokokken: wat is wijsheid?

Bij de NMS krijgen we regelmatig de volgende drie vragen:

  • Moet ik mijn kind of mijzelf laten vaccineren tegen pneumokokken?

  • Mijn kind valt buiten het vaccinatieprogramma: moet ik hem/haar toch laten vaccineren tegen meningokokken ACWY?

  • Moet ik mijn kind(eren) en/of mijzelf laten vaccineren tegen meningokokken B?

Het zijn belangrijke vragen. En begrijpelijk, want het gaat over gezondheid, bescherming en soms zelfs over leven en dood.

Wij kunnen deze keuzes niet voor u maken. Wat we wél kunnen doen, is u helpen om een weloverwogen beslissing te nemen. Op onze website vindt u betrouwbare informatie over de verschillende vaccins en de ziekten waartegen ze beschermen. We delen ook ervaringsverhalen van mensen die met meningitis of sepsis te maken kregen. Want achter de cijfers gaan echte levens schuil.

Daarnaast wijzen we u graag op andere bronnen, zoals de website van het RIVM, waar u feitelijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie kunt vinden. Ook bestaan er websites die kritischer zijn op vaccinaties, zoals Stichting Vaccinvrij. We adviseren u om álle informatie – positief én kritisch – goed te toetsen op betrouwbaarheid en wetenschappelijke onderbouwing.

Een lastige afweging

Meningitis en sepsis zijn gelukkig zeldzame ziekten, mede dankzij het Rijksvaccinatieprogramma. Dat betekent niet dat ze niet meer voorkomen. En áls het gebeurt, kunnen de gevolgen groot en levensveranderend zijn.

Voor het meningokokken B-vaccin geldt dat dit nog niet is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. De Gezondheidsraad heeft op basis van bevolkingsbrede overwegingen geadviseerd dit voorlopig niet standaard aan te bieden. Maar de overweging die u als ouder of als individu maakt, is van een andere orde. U kijkt niet naar gemiddelden – u kijkt naar uw kind, uw gezin, uzelf. 

De impact van meningitis en sepsis zien we dagelijks bij de NMS. Daarom kunnen wij alleen maar zeggen:

“De kans dat het gebeurt is klein. Maar áls het gebeurt, is het allesbepalend. Het zal je maar gebeuren.”

Neem de tijd, informeer uzelf goed, en maak een beslissing die voor u goed voelt. Wij zijn er om u te helpen met eerlijke informatie en inzichten. De keuze is aan u.