Preventie hersenvliesontsteking

Persoonlijke hygiëne en afstand bewaren bij griepachtige verschijnselen (hoesten, niezen) kunnen van invloed zijn bij preventie tegen ziekteverwekkers van sepsis maar geven geen garantie om dragerschap te voorkomen. Echter, iemand die drager is hoeft niet ziek te worden, zie ook 'Dragerschap en besmettelijkheid'.

Daarnaast geldt vaccinatie als een van de belangrijkste wapens. In het Rijksvaccinatieprogramma zijn inentingen tegen bepaalde ziekmakende bacteriën (meningokokken, pneumokokken) opgenomen, maar de vaccins beschermen niet tegen alle serogroepen of typen bacteriën. 

Meningitis is gedeeltelijk door vaccinatie te voorkomen. Sommige ziekteverwekkers kunnen wel bestreden worden, anderen niet. Het mooiste zou zijn wanneer alle verwekkers van meningitis uitgeroeid zouden worden. Maar er zijn veel verschillende - soms zeldzame - verwekkers die niet allemaal ernstige ziektebeelden geven. Het is niet realistisch te denken dat er veel tijd en geld geïnvesteerd wordt in onderzoek naar een manier om ook deze verwekkers uit te roeien. 

Tegen een aantal meningitis veroorzakende bacteriën is bescherming mogelijk op zowel korte, als lange termijn.