Algemene informatie hersenvliesontsteking

Meningitis (hersenvliesontsteking) kan iedereen - van jong tot oud - treffen, vaak volslagen onverwacht. De symptomen lijken in eerste instantie vaak op die van een griep.

In het geval van bacteriële meningitis is ziekenhuisopname en behandeling nodig met antibiotica en ontstekingsremmers.

Patiënten met virale meningitis – waarvan de symptomen vergelijkbaar zijn met die van bacteriële meningitis - komen vaak ook in het ziekenhuis terecht. Echter, zij moeten op eigen kracht herstellen omdat voor virussen geen behandeling is.

Uitzondering is virale meningitis door het herpesvirus (vaak ook meningo-encefalitis) , hiervoor worden patiënten behandeld met acyclovir (via een infuus). Wel krijgen patiënten met virale meningitis vaak pijnstilling. 

Gevolgen van meningitis variëren; veel patiënten houden geen klachten aan de ziekte over, anderen blijven na behandeling achter met ernstige, blijvende restverschijnselen van fysieke en/of mentale aard.

Een aantal vormen van meningitis kan voorkomen worden door vaccinatie. In Nederland is inenting (bij zuigelingen) tegen bepaalde vormen (Hib, meningokokken ACWY, pneumokokken) van meningitis opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Een kenmerk van meningitis is de stijve nek. Ten onrechte worden ook blauwrode, niet wegdrukbare vlekjes (bloeduitstortingen) als symptoom van meningitis genoemd. Dit is onjuist. De vlekjes zijn een symptoom van bloedvergiftiging!

Hersenvliezen Doorsnee 1