Meningokokken ACWY vaccins

Doosje Acwy Deel

Zie ook: https://www.deelditnietmetjevrienden.rivm.nl/ voor informatie over de meningokokkenprik ACWY en meningokokkenziekte.

Soorten men ACWY vaccins

Tegen de serogroepen A, C, W en Y bestaan 2 typen vaccins:conjugaat- en polysaccharide vaccins.

Het polysaccharidevaccin (Mencevax®) werd tot 2010 in Nederland gebruikt. Vanaf 2010 is overgegaan op een conjugaat vaccin. Dit geeft langere bescherming dan een polysaccharide vaccin.

Basisinformatie men ACWY conjugaatvaccins (vanaf 2010 in gebruik in Nederland)

Voordat vaccins in Nederland geregistreerd worden voor gebruik, worden ze uitgebreid onderzocht op veiligheid en werkzaamheid. Dit geldt ook voor deze 2 vaccins tegen menACWY:

  1. Nimenrix (sinds 2012), voor kinderen vanaf 6 weken. Deze wordt gebruikt in het Rijksvaccinatieprogramma. Voor volledige productinformatie zie de bijsluiter.
  2. Menveo (sinds 2010) voor kinderen vanaf 2 jaar. Voor volledige productinformatie zie de bijsluiter

De vaccins zijn 'conjugaatvaccins', net als het meningokokken C vaccin. De vaccins worden intramusculair gegeven. Het vaccin bestaat uit 2 flacons: 1 met MenA poeder en 1 met MenCWY oplossing. Deze dienen te worden gemengd en leveren 1 dosis op van 0,5 ml.

De vaccins dienen in de koelkast te worden bewaard in het doosje, om invloed van licht te voorkomen.

Toediening

Het vaccin wordt intramusculair toegediend.

Aantal vaccinaties

Kinderen jonger dan 12 jaar hebben 2 vaccinaties nodig om volledig beschermd te worden. Ontvangen ze beide vaccinaties voordat ze een jaar zijn, dan is een boostervaccinatie met 12 maanden nodig. Wordt de tweede vaccinatie na 12 maanden gegeven dan is geen booster nodig.

Na 12 maanden kan met 1 vaccinatie volstaan worden.

Hoe lang beschermt het vaccin?

De vaccins zijn minimaal 3-5 jaar werkzaam.

Bijwerkingen

De bijwerkingen zijn vergelijkbaar met die van het MenC-vaccin, meestal mild en kortdurend van aard. Meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • harde/rode plek rond waar geprikt is
  • niet lekker voelen
  • hoofdpijn
  • koorts
  • slaperigheid/vermoeidheid
  • verlies van eetlust
  • prikkelbaarheid

Kosten van het vaccin

Ontvangt je kind de vaccinatie vanuit het Rijksvaccinatieprogramma? Dan kost dat je niets. Wil je je kind zelf laten vaccineren? Dan kan dat op eigen kosten via je huisarts. Per vaccinatie kost dat ongeveer Eur 60. Let op, het vaccin is slecht beschikbaar in Nederland.

Meer informatie vind je ook op de RIVM website.

Polysaccharide ACWY vaccin (tot 2010 in Nederland gebruikt)

Het zogenaamde polysaccharide vaccin is na drie tot vijf jaar uitgewerkt omdat er geen immunologisch geheugen wordt opgebouwd. Daarnaast levert het geen bescherming op bij kinderen jonger dan twee jaar.
Het kapsel (hulsje) van een bacterie bestaat uit suikerketens (polysaccharide). Een klein stukje van die suikerketen wordt in een vaccin verwerkt. Wanneer iemand wordt gevaccineerd, ziet het lichaam dit stukje suiker en reageert erop door antistoffen aan te maken. Het lichaam wordt in feite gefopt, want het ziekteverwekkende deel van de bacterie zit niet in het vaccin. Wanneer iemand vervolgens met de ziekteverwekkende bacterie in aanraking komt, herkent het lichaam deze dankzij de al eerder aangemaakte antistoffen en ruimt het organisme meteen op.

Zie ook: https://www.deelditnietmetjevrienden.rivm.nl/ voor informatie over de meningokokkenprik ACWY en meningokokkenziekte.