Symptomen

Symptomen van meningitis lijken in eerste instantie op die van griep: niet lekker zijn, hoofdpijn en koorts. Maar daar waar een griep minder wordt, wordt een meningitis (snel) heftiger.? Naarmate de ziekte vordert is er vaak sprake van nekstijfheid (‘nekkramp’) en overgevoeligheid voor licht en/of geluid. Vaak moeten patiënten ook braken, worden ze suf en apathisch, zijn ze moeilijk wakker te krijgen en slaan ze wartaal uit. Een veelgehoorde klacht is ook ‘pijnlijke gewrichten’.
De volgorde in de rijtjes geeft ongeveer de volgorde van opkomst van symptomen weer (als ze opkomen). De symptomen van bacteriële en virale meningitis komen ongeveer overeen.
Let op: niet alle symptomen hoeven voor te komen.

Meningitis (leeftijd > 2 maanden)

koorts
hoofdpijn
braken
nekstijfheid
verwardheid
overgevoelig voor licht of geluid
pijnlijke gewrichten
epileptische aanvallen (toevallen) ?

Tijdsbestek van ziek worden: 24-48 uur

Neonatale meningitis (leeftijd 0 tot 2 maanden)?

koorts / geen koorts of ondertemperatuur?
huilerig en/of kreunerig?
prikkelbaar?
er ziek en grauw uitzien?
slecht of niet eten?
apathisch / moeilijk wakker te krijgen
gezwollen fontanel?
luierpijn?
verlaagd bewustzijn
Nekstijfheid ontbreekt meestal

Tijdsbestek van ziek worden: 6-48 uur

Incubatietijd

Bacteriële meningitis ontwikkelt zich meestal tussen de 2 tot 10 dagen nadat de patiënt met de bacterie besmet is geraakt.
Virale meningitis ontwikkelt zich meestal tussen 2 tot 8 dagen nadat de patiënt met het virus besmet is geraakt.

Afwijkende symptomen

Pneumokokken meningitis

Bij pneumokokken meningitis duurt het ziekteverloop soms langer. Gedurende ongeveer een week kunnen er klachten zijn als hoofdpijn en koorts. Dan gaat het weer beter, dan is er weer sprake van koorts/hoofdpijn. Dit beeld blijft tot de ziekte echt ‘doorbreekt’ en een patiënt in een kort tijdsbestek letterlijk doodziek is.
Sommige patiënten hebben voorafgaand aan de meningitis een oorontsteking.?

Tuberculose meningitis

Tuberculose meningitis wijkt af van andere vormen door een lange aanloopperiode van soms wel een half jaar. Gedurende deze periode is er sprake van vage klachten zoals bijvoorbeeld moeheid en verhoging, tot de ziekte uiteindelijk ‘doorbreekt’.?

Neonatale meningitis

Neonatale meningitis, meningitis bij jonge baby’s, kenmerkt zich door ‘atypische’ symptomen. Vaak is er geen sprake van nekstijfheid (zie het lijstje).