Tekenencefalitis TBE

Wat is teken-encefalitis?

Besmette teken veroorzaken teken-encefalitis (Tick Borne Encephalitis = TBE) door het overdragen van een virus. 

TBE komt vooral voor in Duitsland en Oostenrijk, Rusland en in gebieden in Centraal-Azië. Maar ook Nederland hebben een aantal patiënten het TBE-virus  opgelopen, onder andere op de Sallandse- en Utrechtse heuvelrug. In 2020 zijn er 5 mensen ziek geworden door deze bacterie, in de jaren ervoor ging het om 1-2 personen. Bron: website RIVM.

TBE hersenontsteking heeft een wat ander verloop dan andere verwekkers van encefalitis: De meeste mensen krijgen gedurende een aantal dagen tot een week lichte klachten als koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid.  Daarna zijn er ongeveer een week geen klachten. Een klein aantal mensen ontwikkelt daarna, hersen-/hersenvlies- of ruggenmergontsteking. Kenmerkende klachten daarbij zijn: zware hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, niet goed tegen daglicht kunnen, slaperigheid, verminderd bewustzijn, geheugenverlies, ander gedrag en verlammingen.

Er is geen specifieke medicatie tegen TBE. Een deel van de patienten zal - neurologische - restklachten houden. Ongeveer 1-2% van de patienten overlijdt door TBE encefalitis. 

! TBE is een andere bacterie dan de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken!

Vaccin

Tegen  het TBE virus is een vaccin beschikbaar dat een bescherming geeft van 95%. Mensen die naar gebieden gaan waar teken-encefalitis veel voorkomt, kunnen zich met dit vaccin laten vaccineren, bijvoorbeeld wanneer u naar Midden- en Oost-Europa gaat. Meer informatie hierover vindt u op de website van de landelijke Coördinatie Reizigersadvisering. Er is, tot nu toe, geen reden om in Nederland te vaccineren. 

Uitgebreide info over TBE vindt u ook op de RIVM-website.

Terug naar verwekkers van encefalitis/hersenontsteking