Parecho virus

Parechovirussen

Samen met Entero- en hepatovirussen behoren parechovirussen tot de familie van Picornaviridae waarvan een aantal de mens kunnen infecteren.

Het parechovirus kan (meningo-)encefalitis of hersenvliesontsteking veroorzaken, veelal bij jonge baby's en jonge kinderen. Het ziekteverloop is vergelijkbaar met dat van enterovirussen.

Kinderfysiotherapeut en klinisch epidemioloog Ted van Hinsbergh promoveerde in 2021 op haar onderzoek naar de invloed van de buikgriepvirussen parechovirus en enterovirus op de motor neuro-ontwikkeling van kinderen. Onderdeel van haar proefschrift is een literatuuronderzoek naar de gevolgen van parechovirus hersenvliesontsteking bij pasgeborenen en jonge kinderen dat in The Lancet  verscheen. Het onderzoek schreef zij samen met haar copromotor, kinderarts-infectioloog Charlie Obihara.

Boodschap van Ted en Charlie

“Op korte termijn zie je dus wel kinderen met neurologische schade, echter op langer termijn komt die neurologische schade veel duidelijker tot uiting en zie je tevens bij meerdere kinderen neurologische schade”.

De boodschap van Ted is dan ook duidelijk: “De meta-analyse suggereert het belang van een langdurige follow-up van deze kinderen. Onze aanbeveling aan zorgverleners is daarom om kinderen met een parechovirus infectie in het centrale zenuwstelsel langer te volgen, bij voorkeur tot een leeftijd van vijf of zes jaar.”