Virale verwekkers

Herpes SimplexVirale meningitis wordt in Nederland vaak veroorzaakt door het Herpes Simplex virus (meestal het type dat ook de koortslip veroorzaakt). Maar ook enterovirussen zoals Coxsackie of ECHO veroorzaken virale meningitis. Arbovirussen (overgedragen door muggen of teken) die virale meningitis kunnen veroorzaken komen in Nederland eigenlijk niet voor.

Aantallen

Aantallen van virale meningitis zijn niet bekend. Virale meningitis is niet aangifteplichtig. Bovendien zullen sommige patiënten geen dokter consulteren omdat de klachten niet van dien aard zijn dat dat nodig is. Virale verwekkers zijn niet altijd vast te stellen door laboratoriumtesten. Meestal kan men wel vaststellen dat het om een virus gaat, maar wordt het betreffende virus niet altijd gevonden.

Enterovirussen

Opvallend is dat de NMS steeds vaker meldingen krijgt van mensen die virale hersenvliesontsteking hebben gekregen door een enterovirus, bijvoorbeeld Coxsackie of ECHO. Het meest bekende enterovirus, polio, komt gelukkig nog maar weinig voor omdat hiertegen gevaccineerd wordt.

Onderzoek virale meningitis

Onderzoek naar virale meningitis in Nederland is gestart maar staat in de kinderschoenen.

Schimmel meningitis

Schimmel meningitis kan door verschillende schimmels worden veroorzaakt. De meest bekende is Cryptococcus Neoformans. Deze schimmel veroorzaakte in 2008 ongeveer 6 ziektegevallen (Bron Referentie laboratorium voor Bacteriële Meningitis, AMC, Amsterdam).