Mollaret meningitis

Mollaret meningitis (MM, ook Herpes Symplex Virus type 2 (HSV2) meningitis) is een zeldzame vorm van recidiverende (herhaaldelijke episodes van) meningitis.

De 'aanvallen' zijn gescheiden door weken of maanden zonder symptomen.

Symptomen

Symptomen van een Mollaret meningitis zijn: zware hoofdpijn, koorts, misselijkheid, braken, gevoeligheid voor licht en / of geluid, malaise en stijfheid van de nek spierpijn. Sommige patiënten hebben ook klachten als dubbelzien, vreemde reflexen, verlamming van de spieren, hallucinaties of zelfs coma.

Omdat Mollaret Meningitis wel lijkt op migraine, worden patiënten wel eens verkeerd gediagnosticeerd.

Diagnose

De diagnose Mollaret Meningitis wordt gesteld met behulp van een ruggenprik (lumbaalpunctie) onderin de rug. Daarmee wordt hersenvocht afgenomen (dit stroomt rondom de hersenen en het ruggenmerg). Dit wordt vervolgens onderzocht wordt op o.a. ontstekingscellen op Herpes Symplex Virus. Voorafgaand aan de ruggenprik kan een CT- of MRI-scan gedaan worden om te kijken of de prik gedaan kan worden, bijvoorbeeld wanneer de patënt hoofdletsel heeft.  

Behandeling

HSV meningitis wordt behandeld met Acyclovir (via een infuus).

Verloop

Periodes van een ernstige ziekte duren meestal 3-4 dagen, gescheiden door weken of maanden tussen de 'aanvallen' (recidieven). Patiënten kunnen ook mildere recidieven ervaren, waarvoor ze niet naar het ziekenhuis hoeven, maar die wel uitputtend zijn.

Een aantal patiënten zal in de loop van de tijd te maken krijgen met restverschijnselen als concentratie, leer- en geheugenproblemen, abnormale reflexen, hoofdpijn, gehoorproblemen, oorsuizen, spraakproblemen, duizeligheid, tachycardie, epilepsie, toevallen, verlamming, spierspasmen, hartritmestoornissen, hersenverlamming, zicht-/oogproblemen.

Preventie

Er zijn geen vaccins beschikbaar om Mollaret Meningitis kunnen voorkomen.