Preventie
Persoonlijke hygiëne en afstand bewaren bij griepachtige verschijnselen (hoesten, niezen) kunnen van invloed zijn bij preventie tegen ziekteverwekkers van sepsis maar geven geen garantie om dragerschap te voorkomen. Echter, iemand die drager is hoeft niet ziek te worden, zie ook 'Dragerschap en besmettelijkheid'.
Daarnaast geldt vaccinatie als een van de belangrijkste wapens. In het Rijksvaccinatieprogramma zijn inentingen tegen bepaalde ziekmakende bacteriën (meningokokken, pneumokokken) opgenomen, maar de vaccins beschermen niet tegen alle serogroepen of typen bacteriën.
Meningitis is gedeeltelijk door vaccinatie te voorkomen. Sommige ziekteverwekkers kunnen wel bestreden worden, anderen niet. Het mooiste zou zijn wanneer alle verwekkers van meningitis uitgeroeid zouden worden. Maar er zijn veel verschillende - soms zeldzame - verwekkers die niet allemaal ernstige ziektebeelden geven. Het is niet realistisch te denken dat er veel tijd en geld geïnvesteerd wordt in onderzoek naar een manier om ook deze verwekkers uit te roeien.
Tegen een aantal meningitis veroorzakende bacteriën is bescherming mogelijk op zowel korte, als lange termijn.
Zoeken
Submenu
Actueel
NMS nieuwsbrief 2020_2
Project 'Zorg voor denken'. Doet u mee?
Nieuwsbrief augustus 2020
Lotgenoot gezocht: encefalitis
Agenda
24 november Bijeenkomst voor nabestaanden
Informatiebijeenkomst over gevolgen van meningitis/encefalitis
Presentatie op studiedag Oranje Kruis (EHBO)
Familiedag
Bijeenkomst voor nabestaanden
Tweets
-
@ Meningitis Stichting Een blakend en gezonde baby is Damian. Tot hij na een paar dagen hersenvliesontsteking krijgt door groep B streptok… https://t.co/VA1ArtEm61 14-1-2021 16:13:50
-
@ Meningitis Stichting Op onze website het verhaal van Inga die blijvende gevolgen overhield na encefalitis https://t.co/CS4uXsNzEm… https://t.co/92GLqPZXHu 27-9-2020 12:14:45