Behandeling en verloop virale meningitis

Meestal is het verloop van een virale meningitis milder dan dat van de bacteriële vorm en herstelt een patiënt volledig. Dit heeft te maken met de verwekker: bacteriën hebben een eigen kern en kunnen zichzelf vermenigvuldigen, een virus heeft geen eigen kern en kan zichzelf niet vermenigvuldigen. Een virus is daarom afhankelijk van cellen in de gastheer voor zijn voortplanting. In het hersenvocht zijn geen geschikte cellen voor virussen om voort te kunnen planten. Virussen nemen hierdoor in aantal af tot er geen meer zijn, terwijl bacteriën bestreden kunnen en moeten worden (met antibiotica) omdat ze zich anders blijven vermenigvuldigen.

Lumbaalpunctie

Virale meningitis lijkt in eerste instantie erg op een bacteriële meningitis. Patiënten krijgen dan ook een lumbaalpunctie (ruggenprik) om te kunnen bepalen om welke vorm het gaat.

Antibiotica bij virale meningitis

Patiënten krijgen ook meteen antibiotica toegediend. Blijkt uit de lumbaalpunctie dat het om een virale vorm gaat, dan wordt de antibiotica gestopt. Deze is immers alleen werkzaam bij bacteriële infecties.

Behandeling virale meningitis

Met uitzondering van herpesmeningitis is virale meningitis niet te behandelen. Een patiënt zal het zelf moeten doen. Wel kunnen middelen tegen pijnbestrijding worden gegeven. Herpesmeningitis wordt behandeld met Acyclovir (zovirax).

In het ziekenhuis

De ziekte- en ziekenhuisperiode is per patiënt verschillend en kan variëren van enkele dagen tot enkele maanden.