Diagnose en behandeling
Bij vermoeden (zie: symptomen) van meningitis is het in ieder geval van groot belang om zo snel mogelijk de huisarts of een andere professional te raadplegen!
Ruggenprik
De diagnose meningitis wordt vastgesteld in het ziekenhuis. Via een lumbaalpunctie (ruggenprik) neemt de arts hersenvocht (liquor) af.
Hersenvocht
De hersenvliezen omvatten de hersenen en het ruggenmerg. Tussen de vliezen in zit het hersenvocht. Onderin de rug is geen ruggenmerg meer en lopen weinig zenuwen. Wel zit er een soort ‘zakje’ met hersenvocht. Hieruit wordt hersenvocht afgenomen.
Onderzoek
Door onderzoek van het hersenvocht kan bepaald worden of er sprake is van meningitis en zo ja, of het om een bacteriële <link naar behandeling bacteriële meningitis> of een virale <link naar behandeling virale meningitis> vorm gaat. Tevens kan in veel gevallen de verwekker vastgesteld worden.
Daarnaast is ook het klinisch beeld belangrijk; heeft de patiënt symptomen <link naar symptomen> en zo ja welke?
Behandeling en verloop
Zoeken
Submenu
Actueel
Quotes over MenB ervaringen gezocht
Jaarverslag 2020 Referentielaboratorium voor Meningitis
Mila (6) krijgt pneumokokken meningitis
Corona en meningokokken B
Agenda
Wereldmeningitisdag
24 november Bijeenkomst voor nabestaanden
Informatiebijeenkomst over gevolgen van meningitis/encefalitis
Presentatie op studiedag Oranje Kruis (EHBO)
Familiedag
Tweets
-
@ Meningitis Stichting Sepsis is een ander woord voor bloedvergiftiging. Wist je dat sepsis jaarlijks wereldwijd 1 op de 5 overlijdens ver… https://t.co/vCFMwpkyyV 13-9-2021 09:30:33
-
@ Meningitis Stichting In eerste instantie vinden de huisarts en vervolgens de huisartsenpost (HAP) niets verontrustends. Maar Mila wordt… https://t.co/uy5VmAoJ0Z 10-5-2021 21:09:32