Tekenencefalitis TBE

Wat is teken-encefalitis?

Besmette teken veroorzaken teken-encefalitis (Tick Borne Encephalitis = TBE) door het overdragen van een virus. TBE komt vooral voor in Duitsland en Oostenrijk, Rusland en in gebieden in Centraal-Azië. Maar ook Nederland hebben een aantal patiënten het TBE-virus  opgelopen.

De meeste mensen krijgen geen of lichte klachten als koorts, hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, nadat zij besmet zijn geraakt. Een klein aantal mensen ontwikkelt daarna hersen-/hersenvlies- of ruggenmergontsteking. Kenmerkende klachten daarbij zijn: zware hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, niet goed tegen daglicht kunnen, slaperigheid, verminderd bewustzijn, geheugenverlies, ander gedrag en verlammingen.

Vaccin

Tegen  het TBE virus is een vaccin beschikbaar dat een bescherming geeft van 95%. Mensen die naar gebieden gaan waar teken-encefalitis veel voorkomt, kunnen zich met dit vaccin laten vaccineren, bijvoorbeeld wanneer u naar Midden- en Oost-Europa gaat. Meer informatie hierover vindt u op de website van de landelijke Coördinatie Reizigersadvisering. Er is, tot nu toe, geen reden om in Nederland te vaccineren. 

Uitgebreide info over TBE vindt u ook op de RIVM-website.