Anti LGI-1 encefalitis

Anti LGI-1 encefalitis wordt ook wel Anti-VGKC encefalitis genoemd.

LGI-1 staat voor Leucine-rich Glioma Inactivated subunit 1. VGKC staat voor Voltage Gated Kalium Channel. LGI-1 is een onderdeel van het VGKC kanaal dat zich in de hersencellen bevindt.
Encefalitis betekent dat de hersenen ontstoken zijn. De term ‘anti’ in Anti LGI-1 encefalitis geeft aan dat het lichaam antistoffen maakt tegen LGI-1, het onderdeel van het VGKC kanaal in de hersencellen.
Anti-LGI-1 encefalitis is een in Nederland zeldzame vorm van encefalitis waarbij - een deel van - het limbische systeem in de hersenen ontstoken is. Andere vormen van limbische encefalitis zijn bijvoorbeeld anti-NMDA encefalitis, anti-CAPSPR2 encefalitis en anti-Gly encefalitis. 
Anti-LGI-1 encefalitis komt voor op alle leeftijden, maar de meerderheid van de patiënten is volwassen.  Deze vorm van encefalitis is een auto-immuunaandoening waarbij afweerstoffen de eigen hersenen aanvallen, met als gevolg dat de hersenen ontstoken raken. De aanleiding hiervan is zeer waarschijnlijk een infectie. Door de infectie worden de antistoffen actief met als doel de verwekker ervan op te ruimen: een bacterie of virus. Waarom de antistoffen vervolgens de eigen hersenen aanvallen is niet bekend.
Een duidelijke beschrijving over anti LGI-1 encefalitis  bij zowel kinderen als volwassenen op de website kinderneurologie.eu.  Inclusief symptomen, diagnose , behandeling en restverschijnselen.