Symptomen

VlekjesIn vrijwel alle gevallen van sepsis zijn de symptomen hetzelfde; koorts, lusteloosheid, ‘afwezig’ zijn, braken, buikpijn, spierpijn en hoofdpijn. Bij meningokokken sepsis zijn tevens de onderhuidse bloedinkjes, kleine rood/paarse puntjes, specifiek. Deze puntjes/vlekjes worden vaak snel groter en vormen verse bloeduitstortingen. De uitslag kan zich over het hele lichaam verspreiden. Soms blijft het bij een enkele vlekje. Bij andere verwekkers zoals de pneumokok worden deze vlekjes in zeldzame gevallen ook gezien.

Wanneer u met een glas over zo'n vlekje drukt en de plek verdwijnt niet (u kunt de vlek niet wegdrukken), dient u onmiddellijk een arts te waarschuwen!

Symptomen sepsis op een rij
Koorts of ondertemperatuur
Spierpijn of spierzwakte
Braken/diarree/buikpijn
Koude handen en voeten
Sufheid (in een later stadium)
Snelle overgang van gezond naar ziek
Puntbloedingen (vlekjes op de huid – bij meningokokken sepsis)

Als het om (kleine) kinderen gaat wijst de praktijk nogal eens uit dat ‘moederinstinct’ – het gevoel dat er met een kind iets niet in orde is – een goede raadgever is.

Tijdsbestek: 6-24 uur

Waarschuw bij deze symptomen onmiddellijk een arts. Leg uit waarom u bezorgd bent en beschrijf de symptomen nauwkeurig.