Comité van aanbeveling

Medici en een select aantal "bekende Nederlanders" steunen het werk van de NMS:

 • Bobbie - Ernst, Bobbie en de Rest
 • Dr. E.J.K. Bolding - revalidatiearts, Sophia Revalidatie, Den Haag
 • Ria Bremer - programmamaakster, Hilversum
 • F. Brink - voormalig voorzitter NCRV
 • Claudia Coutts-van den Dobbelsteen, ouder, Nijmegen
 • Dr. H.H.F. Derkx - kinderarts AMC Amsterdam
 • Dr. Ir. M. van Deuren - specialist Academisch Ziekenhuis (AZ) Radboud, Nijmegen
 • Prof.dr. A.M. van Furth - kinderarts VU, Amsterdam
 • Edwin Gorter - (ex) voetballer FC Utrecht en NAC
 • Drs. J.A. Grotenhuis - neurochirurg AZ, Nijmegen
 • Dr. J.A. Hazelzet - kinderarts, Sophia Kinderziekenhuis, Rotterdam
 • Ruud Heus - (ex) voetballer Feijenoord en AZ'67
 • Prof.dr. C. van der Horst - plastisch chirurg AMC, Amsterdam?
 • Dr. R. Huijnen - huisarts, Nijmegen
 • Drs. R.J.M. de Jong - voorzitter Raad van Bestuur, Pluryn, Hoenderloo groep
 • An Jordens, presentatrice en programmamaakster, België
 • Erwin Koeman - trainer en (ex)voetballer
 • Jeroen Kramer - voormalig presentator "Klokhuis", programmamaker
 • H. Lindelauff - persvoorlichter FNV
 • Ger Loeffen - fotojournalist, Beuningen
 • Mw. H. Maij-Weggen - voormalig secretaris van de koningin in Noord-Brabant
 • Mats Marcker - ex-aanvoerder Nederlands Rugby Team?National Meningitis Trust Foundation, UK
 • Dr. J.T. Poolman - vaccinoloog, Crucell, Haarlem
 • Dr. H.C. Rümke, kinderarts-epidemioloog, Lareb, 's-Hertogenbosch
 • René Steenhorst - medisch journalist
 • Ds. A. van der Veer - oud-voorzitter Evangelische Omroep
 • Monique van de Ven - actrice, regisseuse

 

Testimonials

Hanja Maij-Weggen, voormalige commissaris van de koningin in Noord-Brabant

"Als lid van het Comité van Aanbeveling van de Nederlandse Meningitis Stichting wil ik me graag aan u voorstellen. Dat ik oud-Minister van Verkeer en Waterstaat en voorzitter van de CDA delegatie in het Europees Parlement ben geweest is bij de meesten van u wellicht bekend.
Dat ik korte tijd in de gezondheidszorg heb gewerkt (1961-1964) en na mijn studie Pedagogiek lange tijd les heb gegeven aan aanstaande verpleegkundigen is minder bekend, maar heeft mij wel enig inzicht en enige ervaring bezorgd met de gezondheidszorg en ook met mensen die met een meningitis te maken krijgen.
Het verloop van een meningitis kan goed gaan, maar zoals bekend ook dodelijk zijn. Minder bekend is dat de ziekte langjarige gevolgen kan hebben voor diegene die deze ziekte mee moet maken. Minder bekend is ook dat die gevolgen min of meer ernstig kunnen zijn en daardoor een jarenlange nabehandeling vergen. Daarom is het goed dat er een Stichting is die zich speciaal met deze ernstige ziekte bezighoudt. Met de preventie, met de behandeling en met de nabehandeling. Goed voor de mensen die door de ziekte worden getroffen en goed voor de familie die met deze ziekte in eigen familie te maken krijgen.Daarom zet ik me graag in voor de Stichting en wens het bestuur heel veel sterkte en succes met dit moeilijke maar mooie werk.

"Ria Bremer, voormalig producent van o.a. "Vinger aan de Pols"

Als lid van het Comité van Aanbeveling van de Nederlandse Meningitis Stichting werd mij gevraagd om mijzelf voor te stellen, u te vertellen wat ik doe en te beschrijven waarom ik de activiteiten van de NMS wil ondersteunen.Begin september van dit jaar bedacht ik me dat ik inmiddels 42 jaar in de journalistiek zit. Via dagbladen,een aantal regionale dagbladen en de Volkskrant, kwam ik bij de AVRO radio enlater bij de AVRO televisie terecht. Stuif-es-in, Televizier, later Netwerk enVinger aan de Pols herkent u misschien.
Maar er was nog veel heel veel meer.
Op dit ogenblik ben ik ondermeer bezig met de voorbereiding van het negentiende seizoen van het medischeprogramma Vinger aan de Pols en een wekelijks ochtendprogramma Gezondtijd, dat uiteraard ook weer over gezondheid gaat.
Honderden programma’s. Duizenden mensen…. Ik durf niet te wedden, maar ik denk dat ik ze nog allemaal weet en ken. Wanneer je dit vak al zo lang uitoefent ontkom je er niet aan dat sommige onderwerpen al eens eerder behandeld werden in één van je programma’s, maar vorig jaar werd ik voor het eerst geconfronteerd met een aangrijpend verhaal rond meningitis. Mijn collega binnen Vinger aan de Pols, Linda van der Linden, filmde een familie en hun dochtertje, en vertelde op die manier het verhaal van “de supersnelle moordenaar”, de meningokok. Je probeert in zo’n programma zo volledig mogelijk te zijn. Je realiseert je dat dat niet kan. Daarom heb ik “ja” gezegd op de vraag of ik in het Comité vanAanbeveling zitting wil nemen. Omdat ik iedere bijdrage die ik kan leveren om meer aandacht en steun te krijgen voor de NMS van harte wil ondersteunen.”

Dr. Jan Hazelzet, in het Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam

"Ik ben als kinderarts-intensivist werkzaam op een van de intensive care afdelingen van het Sophia Kinderziekenhuis, te Rotterdam, en heb op die manier regelmatig te maken met kinderen met meningitis en sepsis. Met name bij de laatste groep blijkt dat het ziektebeeld bij ouders (en soms ook bij huisartsen) onvoldoende bekend is. Vooral het zeer snelle beloop overvalt mensen. De NMS kan verandering brengen in de relatieve onbekendheid van meningitis en sepsis, bijdragen aan voorlichting achteraf, lotgenoten bij elkaar brengen, en stimuleren dat er meer onderzoek wordt verricht naar preventie en behandeling.
Door mijn onderzoek op het gebied van sepsis ben ik in contact gekomen met Jan Poolman (ex-RIVM) en was samen met Wilma Witkamp en Jan Poolman éen van de initiatiefnemers van de NMS".

Erwin Koeman, voormalig profspeler van FC Groningen en PSV

"Velen van u zullen zich misschien wel afvragen,waarom ik lid van het Comité van Aanbeveling ben geworden. U zult weleens gehoord hebben van: "er gaat niets boven Groningen". Voor mij geldt: "er gaat niets boven gezondheid!". Heel veel mensen zijn niet gezond en daar moet wat aan gedaan worden. Meningitis is een ziekte die bij heel veel mensen onbekend is. En daarom is het een gevaarlijke ziekte. Het is van levensbelang dat de onderzoekers zich kunnen blijven bezighouden met het ontwikkelen van vaccins tegen verschillende soorten Meningitis.
Ik hoop dan ook, dat heel veel mensen donateur zullen worden van de Nederlandse Meningitis Stichting. Ikzelf kan niet achterblijven, dus ben ook donateur geworden. Ik zou de vraag nog een keer willen herhalen waar het leven om draait; Juist, er gaat niets boven gezondheid!" 

F. Brink, voormalig voorzitter NCRV

"Evenals mijn voorgangers dat heeft gevoeld, wil ook ik mijn waardering laten blijken voor de Nederlandse Meningitis Stichting. Graag doe ik dat door zitting te nemen in het Comité van Aanbeveling. Als voorzitter van een grote organisatie, waarin vrijwilligers een belangrijke rol spelen, hoop ik binnen uw Stichting eenzelfde "drive" te ervaren voor een doelstelling, die velen na aan het hart ligt.
Informatievoorziening, contacten leggen, stimuleren van wetenschappelijk onderzoek: allemaal zaken, die voor degenen onder ons, die in aanraking komen met de ziekte meningitis, van wezenlijk belang kan zijn."
Marcel van Deuren, Internist Academisch Ziekenhuis Nijmegen
"Sinds ik in het derde jaar van mijn opleiding tot internist op de (kinder-)IC een kindje zag dat binnen enkele uren overleed aan een meningokokken sepsis, heeft deze ziekte me niet meer losgelaten. Mag dat zomaar? Terwijl ons immuunsysteem de meeste infectieziekten goed kan afweren, mislukt deze afweer bij meningokokken sepsis volledig. Hoe kan dat?
Nog steeds zie ik iedere minuut van onze vergeefse behandelingen voor me. Wat hadden we nog meer kunnen doen?
Bijna 200 patiënten en een proefschrift verder laten deze vragen me nog steeds niet los en ik vrees dat een medisch antwoord nog ver weg is. Voorlopig lijkt een goede voorlichting en daarmee vroege herkenning van de ziekte de enige manier om iets te verbeteren. Zelfs dan is een ernstige afloop soms niet af te wenden. Steun en begeleiding van patiënten en nabestaanden zijn dan het enige wat we nog kunnen en dus moeten doen. Daarom steun ik de NMS in al haar werkzaamheden van ganser harte".