Diagnose en behandeling

Bij vermoeden (zie: symptomen) van meningitis is het in ieder geval van groot belang om zo snel mogelijk de huisarts of een andere professional te raadplegen! 

Diagnose

De diagnose meningitis wordt in het ziekenhuis vastgesteld gesteld op basis van het klinisch beeld (de arts onderzoekt welke verschijnselen u heeft) en door het onderzoeken van hersenvocht: liquor. 

Ruggenprik of lumbaalpunctie

Via een lumbaalpunctie (ruggenprik) neemt de arts hersenvocht (liquor) af. Soms wordt eerst een CT-scan gemaakt om te zien of er geen andere aandoening is, zoals een hersenabces.

Hersenvocht

Spinal De hersenvliezen omvatten de hersenen en het ruggenmerg. Tussen de vliezen in zit het hersenvocht. Onderin de rug is geen ruggenmerg meer en lopen weinig zenuwen. Wel zit er een soort ‘zakje’ met hersenvocht. Hieruit wordt hersenvocht afgenomen. 

Onderzoek

Door onderzoek van het hersenvocht kan bepaald worden of er sprake is van meningitis en zo ja, of het om een bacteriële of een virale meningitis> vorm gaat. Tevens kan in veel gevallen de verwekker vastgesteld worden.