Boeken

Onderstaande boekjes zijn via e-mail bij ons aan te vragen.

Pim de pneumokok

Pim de pneumokok vertelt Pim over de ziektes die hij en zijn familie kunnen veroorzaken: hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging, longontsteking en oorontsteking. Zijn verhaal wordt ondersteund door tekeningen. Het is bedoelt voor kinderen in de lagere schoolleeftijd, maar ook voor volwassenen een handig hulpmiddel om meer kennis te krijgen over de pneumokok.

Het boekje is geïllustreerd door Jillian Schirnhofer, o.a bekend van het televisieprogramma 'Jill' op AVROTROS, teken-, knutsel- en bakboeken, de romans van Elvy. 

Prijs: € 7,50 inclusief verzendkosten.

Nieuwe donateurs ontvangen een exemplaar van dit boekje als welkomsgeschenk.

ISBN/EAN-978-90-805475-6-8

Voorkant PimPim 2 (1)Pim 3

 

Meningokokkenziekte, Menno de meningokok vertelt

De NMS geeft een boekje uit voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Het boekje heeft 36 pagina's, waarvan 22 full color tekeningen zijn.
Wat is nu precies meningokokkenziekte?
Wat gebeurt er in je lichaam, wat doen de dokters, wat kun je er aan overhouden en hoe het gaat als je weer naar huis gaat.
Ook voor volwassenen kan het een goed hulpmiddel zijn om te begrijpen wat er precies gebeurd is!

Prijs: â‚ € 7,50 inclusief verzendkosten.

ISBN: 90-805475-3-0

Menno

Verder met meningitis/sepsis

Interviews met patiënten en ouders. Vier indrukwekkende verhalen over de ziekteperiode, maar vooral over de periode erna. Sommige patiënten houden klachten waardoor het leven niet verder kan gaan zoals het ging voor de ziekte. Er moet een weg gevonden worden in de medische wereld, begrip komen uit de omgeving, toekomstverwachtingen moeten worden aangepast.
Men vindt een weg, maar het wordt nooit meer zoals het was...

Prijs: â‚ € 7,50 inclusief verzendkosten

ISBN/EAN 978-90-805475-4-4

Verder Met Meningitis -sepsis (1)

Meningitisverhalen

Het boek (ruim 125 pagina's) bevat 27 verhalen van mensen die zelf of in hun directe omgeving met meningitis/sepsis te maken hebben gehad. Het betreft ervaringen met zowel een 'goede' als 'slechte' afloop. Het boek is geïllustreerd met tekeningen van kinderen.

ISBN: 90-805475-1-4 

Boek Ervaringsverhalen

Boeken van patiënten/naasten over meningitis/sepsis (niet bij de NMS beschikbaar)

Ik ben Ik ben Ik ben - Maggie O'Farrell (2018)

Flaptekst: ‘Een kinderziekte waarvan niet verwacht werd dat ze hem zou overleven. Een tiener die smacht naar een vlucht uit haar bestaan – met een bijna desastreuze afloop. Een angstaanjagende ontmoeting op een verlaten pad. Een rampzalige bevalling in een onderbezet ziekenhuis dat er een puinhoop van maakt. Ik ben ik ben ik ben is het onweerstaanbare levensverhaal van een buitengewone vrouw in zeventien bijna-doodervaringen. Een meeslepend, inspirerend en scherp boek dat je in één ruk uitleest en jezelf doet afvragen wat je zou doen als jij of een geliefde in levensgevaar zou zijn. Een buitengewoon verhaal dat je bewustzijn over de fragiliteit van het leven opnieuw aanwakkert, en je vastbesloten achterlaat om elke hartslag te laten tellen.’ Boek van 166 pagina’s.

Kosten eur 21,99

Meer informatie en bestellen via bol.com

ik ben ik ben ik ben

Na dit leven - Eben Alexander (2013)

In dit boek schrijft de Amerikaanse neurochirurg Eben Alexander over de acute
bacteriële meningitis (Hersenvliesontsteking) die hem trof, waardoor hij zeven dagen
in coma bleef en een bijna dood ervaring( BDE) had. Hij ontwaakte helder uit de
coma en hield er, na een periode van herstel, geen hersenletsel aan over. Eben
Alexander beschrijft in dit boek hoe zijn ziekteverloop ging en wat hij heeft ervaren
gedurende de tijd dat hij in coma lag. Omdat hij neurochirurg is, kan hij daarbij
heldere medische informatie leveren. Zijn BDE ervaring maakte dat hij ervan
overtuigd raakte dat er een wereld na deze wereld is, dat de wereld waar hij was
gedurende zijn BDE, terwijl hij in coma lag, een echte wereld was.
In Amerika kwam het boek op de eerste plaats van de New York Times-bestsellerlijst
binnen. Boek van 209 pagina’s.

ISBN 9789400501904

Kosten: eur 16,99

Meer informatie en bestellen via awbruna.nl

Na dit leven

Imperpect verklaard - Ariena Ruwaard (2014)

Covertekst: ‘In 2008 wordt Ariena Ruwaard overvallen door een virale encefalitis
(hersenontsteking). Ze is vastbesloten haar leven van voor de ziekte terug te krijgen.
Het leven dat haar zo lief is. Maar het lukt haar niet. Ze moet de strijd met zichzelf
opgeven en wordt officieel imperfect verklaard. Er zijn veel boeken geschreven over
ziekte, geluk, gezin en interieur. Maar het bijzondere is dat deze onderwerpen in
'Imperfect verklaard' een mooi samenhangend geheel vormen. Op een eerlijke, rake en
geestige wijze beschrijft Ariena haar zoektocht, hoe zij creativiteit de ruimte geeft,
perfectionisme loslaat en van haar huis een warm thuis maakt. 'Dit is boek is absoluut
geen handboek, zelfhulpboek of stijlbijbel. Maar slechts bedoeld voor herkenning,
inspiratie, woorden om over na te denken en mooie plaatjes om naar te kijken.' Boek
van 168 pagina’s geïllustreerd met kleurenfoto’s.

Kosten: eur 21,90 (inclusief verzendkosten)

ISBN 9789082400106 

Meer informatie en bestellen via bol.com

Imperfect verklaard

Hoofdpijndossier (2014)

Samenvatting van patientervaringsverhalen.nl: Van 't Veer zegt zelf: 'Nu zult u wel denken al weer een waargebeurd verhaal. Maar dit maar al te waargebeurde verhaal, moest geschreven worden.' Voor zichzelf, maar ook in de hoop dat toekomstige, andere gedupeerden dit niet hoeven mee te maken, heeft hij dit op papier gezet. 

Hij is 46 jaar, heeft een gezin en een succesvol reclamebureau, maar werd volledig afgekeurd. De arbeidsongeschiktheidsuitkering werd in een keer stopgezet. Acht jaar lang heeft Albert van 't Veer het op moeten nemen tegen een machtig verzekeringsconcern, dat niet wilde uitkeren; een lange strijd met veel woede en onzekerheid.

Inhoud: Als Albert van 't Veer, een succesvolle reclameman, na een hersenvliesontsteking van zijn arts te horen krijgt dat het de enige en laatste keer is, blijkt dit een wel heel verkeerde uitspraak. Het zou namelijk niet bij die ene keer blijven.

In dit waargebeurde verhaal beschrijft hij zijn gevecht tegen deze ziekte, die op onverklaarbare wijze steeds weer terugkomt. Een gevecht tegen de constante vaak helse, hoofdpijn, waarna hij uiteindelijk zelfs volledig arbeidsongeschikt wordt. En terwijl hij dagelijks pijn lijdt moet hij nog een ander gevecht voeren. Een gevecht tegen zijn verzekeringsmaatschappij, die al snel besluit om de afgesloten arbeidsongeschiktheidsverzekering niet uit te keren. Een ongelijke strijd van een individu tegen een grote machtige tegenstander die niet wil betalen.

Dit verhaal biedt een goede kijk op de wijze waarop Van 't Veer consequent werd tegengewerkt met maar een doel, net zo lang procederen totdat hij moet opgeven omdat de financiële middelen opraken.

Het boek 'Hoofdpijndossier' telt 146 pagina's en kan via de boekhandel besteld worden voor 15,95 euro.

ISBN 978-94-6266-037-3. NUR 402

Hoofdpijndossier

Septische shock - Idelette Nutma (2012)

Septische shock en ernstige sepsis, ook wel ernstige bloedvergiftiging genoemd, vormen de derde doodsoorzaak in Nederland. De overlevenden en hun naasten hebben vaak een lange herstelweg te gaan. IC en kritieke ziekte trekken diepe sporen: ze kunnen een ander mens van je maken. Over sepsis/IC en hun effecten is veelal weinig (informatie) bekend en de behoefte aan nazorg wordt dikwijls onderschat. Dit boek wil dat veranderen, om (ex-)patiënten en naasten tot steun te zijn en de kennis onder hulpverleners te vergroten. Het boek is compleet: behandelt fysieke, psychosociale en geestelijke aspecten, biedt handreikingen en bemoediging en is doorspekt met praktijkervaringen.

Meer informatie en bestellen bij: Bol.com (eur 21,50)

ISBN 9789461769855

Septische shock

Windkracht 6 - Agnes van Overveld (2015)

Samenvatting en recentie van Bol.com: Hoe was het voor Ria om op haar zestiende blind te worden en haar ouderlijk huis in 1956 te verlaten? En hoe krabbelde Agnes op na de hersenvliesontsteking die haar in 2010 trof? Twee levensverhalen in een uit het hart geschreven verhalenbundel. Ze zijn niet ál te droevig, want juist door dit noodlot ontstond een bijzondere vriendschap tussen Ria en Agnes; door vrijwilligerswerk ontmoetten zij elkaar.

Agnes van Overveld (1963) is echtgenote, moeder van drie, vrijwilligster en pr- en communicatiemedewerkster. Ze schreef Windkracht 6 uit respect voor blinden en slechtzienden, en voor Ria in het bijzonder, want ondanks dat zij altijd zwart ziet, brandt er een lichtje in haar hart. Ook schreef Agnes over de gevolgen van haar hersenvliesontsteking; om lotgenoten op weg te helpen en om onzichtbaar letsel zichtbaar te maken. Maar ze schreef vooral om jou de warmte te laten voelen die zij zelf ervaart in haar vriendschap met Ria, want een vriendschap zo puur maakt dat je het leven opnieuw leert vieren... ondanks beperkingen en handicap. Agnes kwam bij Ria terecht om haar te helpen. Of... was het andersom?

Meer informatie en bestellen bij: avanoverveld@home.nl (eur 16,95)

ISBN 978-90-6523-361-5

Windkracht 7

Lotte of het verhaal van een hersenvliesontsteking Jocye, van den Bogaard (2005)

Ervaringsverhaal van Joyce, moeder van Lotte die geboren wordt met een gaatje in haar hart, een hartafwijking die niet ernstig is. Maar na een wordt Lotte ziek. Ze heeft een bacteriele meningitis (hersenvliesontsteking). Joyce beschrijft hoe ze overspoeld wordt door emoties die ze nog nooit eerder heeft gevoeld. Ze gaat in op emoties, ziekte en genezing.

Meer informatie en bestellen bij: Bol.com (eur 12,50)

ISBN13: 9789085480198

Lotte hvo

Behoefte aan nazorg - Daniëlle Zaad

Hulpvraag van ouders van wie het kind hersenvliesontsteking heeft doorgemaakt (69 pagina's). Geschreven door Daniëlle Zaad. Een persoonlijke ervaring van een ouder met een professionele achtergrond. Uitgegeven door de NMS - niet meer verkrijgbaar.


ISBN/EAN: 978-90-805475-7-1

Mart - Cor Langenkamp

Een boek over een jongetje van vijf jaar dat het niet mocht winnen van een vreselijke ziekte: meningokokkenziekte. Een boek over de laatste dagen van Mart zijn leven. Over wanhoop, machteloosheid, onbegrip en verdriet, over kracht, hoop en loslaten.
"Loodzwaar, maar prettig leesbaar" (Bron: De Limburger). Uitgegeven door de NMS - niet meer verkrijgbaar.

ISBN/EAN 978-90-805475-5-1

God's Humor, mijn leven na encefalitis - Marius van Welie

Een recht vanuit het hart geschreven boek van Marius van Welie en Elise Verberg. Het beschrijft op levendige wijze de gevolgen en impact van encefalitis. Het voorwoord is van Siebe Riedstra, secretaris-generaal van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, voormalig werkgever van Marius van Welie. Uitgegeven door de NMS - niet meer verkrijgbaar.